De batterij van mijn autosleutel is leeg, wat nu?

Veel nieuwe bedrijfswagens hebben een zogenaamd keyless entry-systeem. Daarbij hoef je je autosleutel niet uit je broekzak te halen om je auto te openen of te starten. Ideaal, totdat je in wil stappen en de batterij leeg is… Gelukkig kun je in de meeste gevallen alsnog op weg. We leggen uit hoe.

Als de batterij leeg is van mijn autosleutel, is er dan een noodsleutelel?

Om een keyless entry-systeem te laten werken, is de autosleutel voorzien van een zendertje en een kleine batterij om deze zender van stroom te voorzien. Maar wat nou als dat batterijtje leeg is? Geen nood: in vrijwel alle moderne autosleutels zit nog altijd een fysieke sleutel verstopt. Vaak is dit het deel waar de sleutelring aan vast zit en kun je deze noodsleutel tevoorschijn toveren met een klein knopje, of door wat kracht te zetten.

Noodsleutel gevonden, maar waar zit het sleutelgat?

Als je die noodsleutel tevoorschijn hebt gehaald, ben je er nog niet. Sommige moderne auto’s hebben namelijk helemaal geen sleutelgat! Tenminste, geen zíchtbaar sleutelgat.

Is dat bij jouw auto ook het geval? Waarschijnlijk gaat ‘ie schuil onder een afdekkapje naast de portiergreep van de bestuurdersdeur. Aan de onderkant zit dan een kleine opening, waar je het kapje kunt losklikken. Vervolgens komt er alsnog een ouderwets sleutelgat tevoorschijn om de noodsleutel in te steken.

Het is mogelijk dat je autoalarm op dat moment afgaat: je auto kan immers de sleutel niet herkennen aan het unieke elektronische signaal van die sleutel. Snel de auto starten dus, maar hoe?

Kan ik de Keyless auto starten met de noodsleutel?

Ook hier geldt dat in veel gevallen geen zichtbaar sleutelgat aanwezig is. Sommige auto’s hebben een uitsparing waar de gehele autosleutel inpast. Bij andere modellen moet je op zoek naar de ontvanger. Dat is een plek in de auto waar je de sleutel op kunt leggen of tegenaan kunt houden om het contact weer tot stand te brengen.

Waar die ontvanger precies zit, verschilt per type auto. Soms zit ‘ie in de startknop, soms in de stuurkolom en soms ergens anders in het dashboard. Waar de ontvanger precies zit, staat omschreven in het (digitale) instructieboekje van je auto. Je hoeft de sleutel trouwens alleen tijdens het starten op die plek te houden; daarna kun je de sleutel opbergen.

Blijf maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over ons bedrijf en acties.
U kunt zich hieronder aanmelden.